ModelspoorClubZaanstad
Ga naar de inhoud

Baan HO

De BanenDe Baan HO
De H0-baan vormt bij de MSZ veruit de grootste modelspoorbaan. De baan is, net als het clubhuis van de vereniging grofweg in een L-vorm gebouwd. De langste poot van de baan meet zo’n 15 meter en de korte poot ongeveer 12 meter, die vervolgens weer in een U-vorm is aangelegd. Om deze vorm te kunnen realiseren loopt de baan langs de wand door de keuken en vervolgens door het aangrenzende toilet, waarin zich een doorgangsstation op drie niveaus bevindt, zodat men daar op zijn ‘gemak’ de treinenloop kan aanschouwen.De H0-baan vormt bij de MSZ veruit de grootste modelspoorbaan. De baan is, net als het clubhuis van de vereniging grofweg in een L-vorm gebouwd. De langste poot van de baan meet zo’n 15 meter en de korte poot ongeveer 12 meter, die vervolgens weer in een U-vorm is aangelegd. Om deze vorm te kunnen realiseren loopt de baan langs de wand door de keuken en vervolgens door het aangrenzende toilet, waarin zich een doorgangsstation op drie niveaus bevindt, zodat men daar op zijn ‘gemak’ de treinenloop kan aanschouwen.
De baan heeft een aanzienlijk rijlengte waardoor een trein er zo’n vier minuten over doet om een compleet traject van begin tot eind af te leggen. In de doodlopende poot van de U-vorm van de baan is het kopstation gelegen, waarin de diverse treinen, hun reizigers en goederen brengen of halen. Een groot gedeelte van de baan is inmiddels voorzien van bovenleiding, die, samen met de bijbehorende masten, in de loop der tijd gemaakt zijn door één lid.         
Als treinen het station uitrijden komen ze langs een verdiept aangelegen stoom- en dieseldepot, waarop een zesstandige locloods zich bevindt bij een draaischijf en rolbrug. Via een lang paradetraject, waarin een nagebouwd model van het spoorviaduct in de Hoornse lijn over de Provincialeweg te Zaandam zich bevindt, bereikt de trein via het ‘toiletstation’ de keuken waar men via een bocht het tweede paradetraject oprijdt. Na een derde station arriveert de trein bij een grote klimspiraal – die zich een nog te bouwen berglandschap bevindt – die een hoogteverschil van ruim 50 cm overbrugt, om vervolgens uit te komen in een uitgebreid schaduwstation onder de baan, om vervolgens bij de keuken weer bovengronds te komen.         
Aangezien de oude H0-baan bij de verhuizing grotendeels gesloopt was en in het nieuwe onderkomen behoorlijk werd uitgebreid, is aan deze baan nog veel werk te verrichten, voordat deze rijtechnisch gezien helemaal klaar is, om nog maar niet te spreken van de scenery, die nog nagenoeg geheel ter hand genomen moet worden.  Een opvallend detail is misschien wel het feit dat op deze H0-baan treinen op wisselspanning zowel als op gelijkspanning rijden, grotendeels op hun ‘eigen’ rails, maar op sommige plaatsen door enkele technische ingrepen op dezelfde rails.

MSZ Modelspoorclub Zaanstad is een club van enthousiaste modelspoorders die gezamenlijk aan 3 modelspoorbanen bouwen
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu