ModelspoorClubZaanstad
Ga naar de inhoud

Baan Z

De BanenDe Z Baan
Na de verhuizing naar De Klepkooi was ruimte ontstaan voor het aanleggen  van een modelbaan in de kleinste schaal, 1 : 220, het zogenaamde Z-spoor. Op een tafel van 3,70 meter lengte en een variërende breedte van 0,7 tot 1 meter werd een rondlopende baan gecreëerd rondom een verhoogd doorgangsstation met twee doorgaande sporen en een opstel- en bedrijfsspoor.Na de verhuizing naar De Klepkooi was ruimte ontstaan voor het aanleggen  van een modelbaan in de kleinste schaal, 1 : 220, het zogenaamde Z-spoor.
Op een tafel van 3,70 meter lengte en een variërende breedte van 0,7 tot 1 meter werd een rondlopende baan gecreëerd rondom een verhoogd doorgangsstation met twee doorgaande sporen en een opstel- en bedrijfsspoor.          Deze kleine schaal is een getuigenis van perfectionisme en realistische weergave tot in het kleinste detail. In de kleine locomotiefjes die op deze baan rondrijden heeft men een vijfpolige motor weten te produceren die prima rijeigenschappen heeft.          
In de baan is naast een dorpskern met kerk en begraafplaats ook een industrieterrein gehuisvest alsmede een beginnend berglandschap, waarop een kasteel de overheersende factor is. De treinen rijden middels een spoorbrug een rondje door de berg, waarbinnen men een hoogteverschil heeft weten te realiseren zodat de baan een variërend niveau in zich herbergt.          
Op dit moment (december 2011) verkeert de Z-baan nog volop in de  opbouwfase, mede gelet op het feit dat slechts een zeer beperkt aantal clubleden zich met de realisatie hiervan bezighouden.          Zodra deze baan gereed is kan  men zien dat ook hele kleine treintjes en gebouwtjes, in het juiste perspectief gezien, hun grote bekoring hebben en qua hobbyplezier niet onder doen voor hun grotere soortgenoten.

MSZ Modelspoorclub Zaanstad is een club van enthousiaste modelspoorders die gezamenlijk aan 3 modelspoorbanen bouwen
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu